Nak balik kampung saja pun dah jadi satu cabaran!

Nak balik kampung saja pun dah jadi satu cabaran!

Balik kampung

Bukan sebab traffic jam macam kat semenanjug ni. Tapi masalah lokasi pulau tu. Huhu. Sampai dari KL, kena bermalam dulu di Kota Kinabalu, sebab petang-petang robot pergi pulau dah takde.

Macam biasa lah, saya selalu naik bot pelancong. Nasib baik nearest and dearest partner saya ramai yang kerja di tempat pelancongan. Therefore, senang sikit nak tumpang speedboat. Sampai sekarang saya tak pernah lagi naik robot orang kampung. Huhu. Takde peluang lagi.

Bertolak dari Kota Kinabalu awal pagi, dalam pukul 8am. Singgah sekejap kat Kota Belud, beli air. Frequently kat rumah mertua saya sekarang ni ada condition untuk dapatkan heavens tawar. Air perigi diorang tiba-tiba jadi masin. Kena dapatkan air dari rumah saudara i tiba di jeti.

Nak pergi Pulau Mantanani ada dua jeti utama: Kuala Abai dan Rampayan Laut. Kali ni saya naik di Rampayan Laut. Kuala Abai lebih dekat dengan Kota Belud, tapi jauh sikit dari pulau, therefore naik robot lama sikit los angeles. Rampayan Laut pulak dekat sikit dengan pulau. Kalau naik bot kampung biasanya naik di Rampayan Laut sahaja.

Naik robot dalam forty five minit – step 1 jam. Jeti terletak kat kawasan paya/muara, di Sungai Nanamun. Tempat ni actually terkenal juga untuk excursion tengok proboscis monkey dan kelip-kelip. Robot akan merentasi paya dalam ten minit, baru sampai ke laut. Dah sampai laut tu, bersedialah untuk terhentak-hentak (kalau ombak besar). Hehehe.

Beraya!

Sambutan dah begin dari malam raya. Budak-budak chief mercun, main bungai api. Saya pulak berkaraoke kat rumah pakcik husband saya. Hehehe. Bestnyeee. Kat kampung saya kitorang takde hiburan2 begini. Raya kat kampung saya skema2 je. Main mercun pun tak berapa sangat, ayah saya tak kasi. Saya pun tak suka fundamental mercun, bising, tapi bila diorang pakai mercun yang cantik macam fireworks inform you tu saya pun tumpang la tengok :p

Saya bangun awal pagi tu. Pukul step three pagi ada orang ketuk rumah minta blender. Hahah. Lepas terjaga tak dapat lelap mata dah. Pukul cuatro kami start masak rendang, ayam masak merah dan nasi impit. Solat raya kat sana begin dalam pukul 8 pagi. Awal sikit, sebab kat sana Subuh pun masuk awal kan. Lepas solat raya, kami melawat kubur arwah nenek suami saya. Lepas tu baru begin melawat sedara mara.

Untuk hari raya, elektrik ada sampai tengah hari. Yay! Spesyel sikit, sebab biasanya, elektrik ada malam-malam je. Dah ada elektrik ni, boleh los angeles berkaraoke lagi. Hahahaha!

Saya rasa ini lah very first time saya beraya tak makan banyak. Hehe. Kebanyakan rumah hidangkan kuih-kuih raya je. Dalam pukul twelve tengah hari tu orang dah initiate duduk rumah masing-masing atau lepak tepi pantai. Petang tu memang takde dah sesapa yang beraya rumah orang. Pastu dalam pukul 1pm, elektrik pun takde dah. Sobs. This is the avoid of raya (in its traditional sense).

Tapi malam tu, ada balik sambutan raya. Hehe. Sambung beraya di rumah pakcik yang lain, dan sambung sesi karaoke di rumah pakcik tersebut. Dan di situ lah jugak saya dapat satu-satunya duit raya untuk tahun ni. Lol.

Sporting events league

Di Pulau Mantanani, dah jadi tradisi setiap tahun untuk adakan perlawanan bola pung turun padang beramai-ramai untuk tengok. Tahun ni, perlawanan bola sepak ditaja oleh Palm Beach Resorts.

Tahun ni, bukan saja orang pulau saja yang fundamental, ada juga group dari Kota Belud dan Kudat datang register. Meriah betul! Untuk lelaki ada 20 group, perempuan ada 6 his explanation team. Spouse saya pun ikut head juga. Hehe. Mungkin diorang semua demam bola gara-gara EURO 2016 ni.

Saya tak yes berapa hari just diorang main. Saya balik Kota Kinabalu hari raya ke-cuatro, masih lagi belum habis perlawanan bola diorang. Kalau tak salah macam hari raya ke-5 baru habis. Hehe. Boleh tahan lah diorang.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Karaz Community Newsletter

Be the first to know about our community announcements and new support services.